@article{oai:do-bunkyodai.repo.nii.ac.jp:00000330, author = {杉村, 留美子 and 荒井, 三津子 and 片村, 早花 and Sugimura, Rumiko and Arai, Mitsuko and Katamura, Sayaka}, issue = {36}, journal = {北海道文教大学研究紀要, Bulletin of Hokkaido Bunkyo University}, month = {Mar}, note = {海苔弁当は弁当屋やコンビニエンスストアでは定番で、家庭においても長く作られてきた。その評価は「安い弁当」と「豪華な弁当」、そして「手抜き弁当」と「手間をかけた弁当」という両極端な印象に分かれるのが特徴である。だが、どちらであれ大多数が好む弁当である。本報は、日本の伝統的な食材である海苔を使った昼食用の弁当が多くの人に愛される理由、評価が両極端に分かれる理由、おかずとの関係や多様な海苔の使い方などを詳細に調査し、近年にも衰えを見せない弁当文化の背景や海苔業界の今後の課題について考察する。, Nori-bento , a lunch box with steamed rice covered with dried laver seaweed, is a staple lunch box which often served in convenience( drug) store, lunch-box shop and home. Its impression is often polarized between cheapness and luxuriousness or between easiness and elaboration, but most Japanese are pleased to accept it as a routine lunch for daily life style. Here, we examine the reason for popular acceptance, the cause of polarized impression, and the combination of nori( dried laver seaweed) with other side dishes such as salmon filet, surimibased product, pickles, etc. and then discuss background of food culture in lunch boxes and recent issues in nori seaweed harvesting industry., 6, KJ00008029599, 研究論文}, pages = {55--67}, title = {現代の手作り弁当・その多様性と背景 第二報 : 海苔弁当を視野に}, year = {2012}, yomi = {スギムラ, ルミコ and アライ, ミツコ and カタムラサヤカ} }