WEKO3
アイテム
保育園の給食と保育の連携(2)
https://do-bunkyodai.repo.nii.ac.jp/records/347
https://do-bunkyodai.repo.nii.ac.jp/records/3479c662b74-91f2-4c23-8415-689ec7a3f741
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
37-06 (426.1 kB)
|
|
Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2016-07-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 保育園の給食と保育の連携(2) | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Collaboration of Lunch Service at Nursery School with Childcare Contents (2) | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11950277 | |||||
論文名よみ | ||||||
タイトル | ホイクエン ノ キュウショク ト ホイク ノ レンケイ 2 | |||||
著者 |
小田, 進一
× 小田, 進一× 井坂, 直人× 新明, 里悦× 三浦, 真美× Oda, Shinichi× Isaka, Naohito× Shinmei, Rie× Miura, mami |
|||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 北海道文教大学短期大学部幼児保育学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | ゆめ和柳町ほいくえん | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | ゆめ和柳町ほいくえん | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | ゆめ和柳町ほいくえん | |||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 研究論文 | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 給食担当者と保育担当者が連携する.保育園の給食の場面を通して保育に食文化を取り入れること,それによって保育全体を豊かにしようとする研究の2 報である. 保育者集団の食に関する意識が必ずしも高まらない中で,一クラスの担任と給食が取り組んだ子どものお店体験・お店ごっこの実践の報告である. お店体験により高まったイメージが日常の保育に行かされるようになった. また給食担当者の課題意識は,保育担当者より以上に保育の基本にそったものであった. |
|||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | What would become of the situation at nursery school when the person in charge of lunch service collaborates with the person in charge of childcare? Here are two research reports on efforts to improve childcare in general by incorporating dietary culture into childcare through lunch served at nursery school. The reports include practical efforts made by a care provider and a lunch server who are in charge of the same class under the theme of Hands-on Shopkeeper/Playing Shopkeeper, a program for children. These efforts occur in a context where awareness among childcare workers about the eating habits of nursery school children is rather slow in growing. With the aim of applying an enhanced vision through Hands-on Shopkeeper Program to daily childcare, the lunch server and the care provider should share a common vision. The research revealed that those who were engaged in lunch service were more consciously sticking to the basics of childcare than care providers themselves. |
|||||
書誌情報 |
北海道文教大学研究紀要 en : Bulletin of Hokkaido Bunkyo University 号 37, p. 55-62, 発行日 2013-03-15 |
|||||
表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 6 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00009660659 |